Nederland is één van de landen in de wereld met de hoogste schulden per hoofd van de bevolking. Dat komt met name door het hypotheekbeleid in Nederland. Het is namelijk zo: het is vrij uniek in de wereld dat men een hypotheek voor een huis kan krijgen met een totale waarde die hoger is dan de aankoopwaarde van het huis. Daarnaast, bovendien, is het ook uniek in de wereld dat een groot deel van de uitgegeven hypotheken bepaalde voorwaarden hebben die inhouden dat de hypotheek niet maandelijks hoeft worden afgelost. Tenslotte, en dat is het derde belangrijke punt in dit argument, is het ook nog eens uniek in de wereld dat er in Nederland sprake is van een belastingvoordeel op de rente die over de hypotheek wordt betaald, de hypotheekrenteaftrek. Deze hypotheekrenteaftrek heeft als resultaat dat men zo min mogelijk afbetaald om het totale te betalen bedrag aan hypotheekrente zo hoog mogelijk te houden zodat er een zo groot mogelijk bedrag kan worden afgetrokken van de te betalen belasting onder de noemer ‘hypotheekrenteaftrek’.

Deze drie uitzonderlijke punten met betrekking tot hypotheken in Nederland maken Nederland een land van leningen, wel te verstaan een hogere hypotheek dat het aankoopbedrag van de woning, wat kon oplopen tot 110 procent of meer van de aankoopwaarde van de woning; een aflossingsvrije hypotheek; en de hypotheekrenteaftrek.

Dit systeem van leningen gaat nog een stuk verder dan hypotheken. Denk bijvoorbeeld aan telefoonabonnementen, Credit Cards (al zijn deze minder populair en worden ze in Nederland minder gebruikt dan in economisch vergelijkbare landen in de wereld), studieschulden, leningen op aankopen die zijn afgesloten bij de aankoop van producten bij winkels en natuurlijk leasecontracten.

Dat laatste vinden we een sprekende lening voor het opvallende Nederlandse leensysteem. Het wil namelijk zo: doordat Nederlanders zoveel leningen hebben, zijn de mogelijkheden wat betreft het afsluiten van nieuwe leningen zeer beperkt. Dit heeft als resultaat dat men creatief op zoek dient te gaan naar andere mogelijkheden om toch dingen te kopen zonder hier daadwerkelijk geld voor te hebben. Een auto kopen is zo’n object. Auto’s zijn duur, leningen beperkt en dus is het leasen van een auto steeds normaler.

De financial lease calculator als typisch voorbeeld van het Nederlandse leensysteem

In het combineren van deze feiten, welteverstaan het Nederlandse leensysteem en de opvallende rol van het leasen van auto’s in het leensysteem, vinden we met name de rol van de financial lease calculator opvallen en sprekend. We zien het dan ook graag dat de financial lease calculator wordt gebruikt op een nieuw uit te geven postzegel.

De financial lease calculator, is een rekenmethode waarbij potentiële klanten op een zeer makkelijke en toegankelijke manier kunnen berekenen wat hun maandbedrag wordt bij het afsluiten van een financial lease voor een auto met een bepaalde waarde. Hiervoor is het noodzakelijk om van tevoren te bepalen welke auto de klant op het oog heeft en wat de aanschafwaarde van deze auto is. Vervolgens rol er in de financial lease calculator een bepaald bedrag uit, wat zich vertaalt in een maandelijks te betalen bedrag voor de financial lease. Een zeer handige tool die het waard is om op een nieuwe postzegel te worden afgebeeld.